Dlho som rozmýšľal nad príspevkom, ktorý by zaujal ľudí. Dnes som nemal čas navštíviť žiadnu kaviareň a preto musím improvizovať. Potom ma napadlo že celý náš projekt " Kam na kávu" sa točí okolo kávy. Tak prečo sem nedať základné informácie o káve.
Káva je zvyčajne horúci nápoj zo semien kávovníka. Označuje tiež prášok, ktorý sa k výrobe nápoja používa. Ten sa získava mletím pražených semien (označované aj ako kávové bôby) kávovníka.
Káva je charakteristická svojou silnou vôňou a čiernou farbou. Okrem iného obsahuje kofeín, ktorý okrem iných biologických účinkov povzbudzuje činnosť srdca a to je aj hlavný dôvod, prečo sa káva pije.
Káva pochádza z Etiópie, kde sa nazývala kaffa. Tam ju najprv len žuli a potom ju začali aj piť.
Káva sa odborne pripravuje ako zmes semien rôznych druhov kávovníka. Používajú sa dve základné skupiny:
- káva arabica zo semien kávovníka arabského (Coffea arabica)
- káva robusta zo semien kávovníka robusta (Coffea canephora/Coffea robusta)
O chuť a vôňu v mletej kávovej zmesi sa starajú rôzne druhy arabicy, o farbu druhy robusty. Čím je káva tmavšia a horkejšia, tým viac robusty obsahuje. Iba najdrahšie značky neobsahujú robustu. Kvalitatívne najvyššia úroveň kávy sa označuje ako premium gourmet / specialty coffee - prémiová odrodová káva.
Zloženie:
- Čerstvé kávové zrná sú zelené, bez vône a chuti.
- Zelená káva obsahuje:
- do 2,5 % kofeinu
- 10 % kyselín (kávové a chinové), z toho 4-5 % chlorogenových kyselín
- 30-40 % sacharidov (väčšinou polysacharidov), z toho 27 % celulózy
- 13 % bielkovín, 10 až 15 % tukov a voskov
- 10 - 13 % vody. Neobsahuje žiadny škrob.
- Surové zrná ďalej obsahujú okolo 4 % minerálov (draslík, horčík, vápník, fosfor, železo), ktorých množstvo sa mení podľa pôvodu kávy, metód pestovania a používaných hnojív.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára