Stránky

9. 4. 2012

Pražiareň kávy a kaviareň: Barista café (Spišská Nová Ves)


  • Adresa: Letná 59, Spišská Nová Ves, 052 01
  • Otváracie hodiny: Pon - pia: 8:00 - 17:00; Sob: 8:00 - 12:00; Ned: zatvorené
  • Kaviareň je: nefajčiarska (nikto nefajčil a popolníky som takisto nevidel)
  • Hodnotenie: 8/10
  • Wi-Fi: nie
Recenzia:
Pred pár dňami sme sa vybrali preveriť kaviarne na východe. Ako obeť nám padli podniky v meste Spišská Nová Ves. Ako prvý sme navštívili tento. Nemali sme vytipovaný ani jeden a tak sme ako správny turisti hľadali po meste. Uvideli sme reklamu na tento podnik pred vchodom do jednej uličky z námestia. Dvere skôr vyzerali ako keby sme vstupovali do krčmy. Pri otvorení dverí musíte ísť doprava a tam sa usadiť. Veľa stolov tam nie je. Sú len v jednom rade popri stene a oproti baru. Interiér bol starý, ale čistý. Ako kaviareň mi to rozhodne neprišlo. Wi-Fi neexistuje. 
Obsluha nás síce pozdravila, ale ani sa na nás nepozrela, ale rozprávala sa s kamarátkou. Prišla k stolu však okamžite a keď videla, že nemám vybrané, tak mi dala čas na výber. Výber káv bol obrovský. Na stene vyseli nádržky s kávou z celého sveta. Asi 10 nádob a v každej bola káva z inej krajiny s inými vlastnosťami. Espresso si môžete vybrať, z akej kávy Vám ho pripravia. Priamo na Vášu objednávku ho pomelú a pripravia. V kaviarni je možné kupovať si aj kávu na domov. Do espressa rozpúšťajú až 8g kávy. Preto bolo espresso silné, ale chuťou fantastické. Musím zdôrazniť, že tak dobré espresso za € 0,90 som ešte nepil. Ku káve som dostal dva sáčky cukru, sladkú drobnosť a veľký pohár vody. Káva mala znamenitú farbu. Prikladám Vám aj obrázok, kde to môžete vidieť.
 Chcel som pre Vás odfotiť aj to zariadenie s kávami zo sveta, ale obsluha pomne vyštekla, že je to vyrábané na zákazku a fotiť to nemôžem. Tak aj touto cestou vyzývam majiteľa kaviarne, či naozaj nechce poslať fotku tohto prístroja a tým aj ukázať, že práve do tejto kaviarne sa oplatí ísť.
 WC boli narozdiel od priestrov kaviarne zariadené moderne. Bolo tam čisto a nič tam nechýbalo. Sedenie v kaviarni však veľmi pohodlné nebolo. Bolo len na stoličkách. Napriek tomu sa tam sedelo príjemne, lebo tam rozvoniavala káva, ako nikde inde. 
Táto kaviareň je hlavne pre tých, čo si radi vychutnajú dobrú kávu a nehľadia na priestory kaviarne. Obsluha by mohla byť takisto trošku príjemnejšia a mohla by sa ovládať, aj keď má zákazník viac otázok, čo ja som mal. Každopádne výber káv je obrovský a nie je problém si vybrať. 
Takže jeden bod ičiel dole za interiér a jeho výzor a neprítomnosť Wi-Fi a druhý za obsluhu a jej správanie.
Podrobnú mapu nájdete TU

1 komentár:

  1. Ahoj, dovolím si pridať recenziu z mája 2015 na túto kaviareň - pražiareň: Barista cafe v SNV.
    Priestory kaviarne sú nádherné. Jednoduchý, čistý, vzdušný koncept, kde je tematika jasná - káva. Na stene zaujmú násypky na kávu a v rohu pražička kávy.
    Ďalší dobrý pocit z pohodlného usadenia bohužiaľ hneď naruší ponukový lístok. Neprehľadný, nepresný. Napr. u jednodruhovej kávy hneď na prvom miesto ponúkajú nejakú espresso zmes, Írsku kávu s nejakým likérom apod. Tvrdý návrat do reality. Zamrzí to, pretože tieto veci ihneď degradujú profesionalitu celého personálu kaviarne a pražiarne kávy.
    Čašník, ktorý nás obsluhoval bol príjemný, komunikatívny. Vedel odporučiť z XY druhov kávy jednu. Espresso z jednodruhovej kávy však skazilo ďalší dojem. Bolo mierne spálené, bez charakteristickej výraznej vône, créma tmavá, rýchlo miznúca, nevýrazné telo a koncovka? Kam sa stratila?
    O výberovej kávu tu asi nemôže žiadna reč, pretože kávové zrná už v násypkách vyzerajú dosť tmavé, prepražené. Takže odhadujem stupeň praženia medzi full city + až dark (za druhým puknutím zrna). To by vysvetľovalo, že moje espresso nemalo žiadnu koncovku („ocásek“) s typickou kyselosťou (aciditou). Bohužiaľ.
    Voda ku káve, ktorá predovšetkým slúži na prečistenie chuti pred pitím kávy, bola perlivá. Apropo, nechápem: z nádob na filtrovanie vody vybrali filtre a lejú tam perlivú zlatú studňu. Na požiadanie však kohútikovú vodu dostanete.
    Oceňujem, že dokážu pripraviť aj džezvu originálnym spôsobom na horúcom piesku. Príprava džezvy je ale náročná, a musíte sa jej venovať skoro po celý čas prípravy. Bohužiaľ obsluha za barom do džezvy nasypala nejakú zmesku, to hodila na piesok, sem tam si ju všimla, nevšimla. A ten servis? Preliatie kávy z džezvy do šálky? Ako z hororu. A chuť tureckej kávy? Cukrová voda s kávovým sirupom. Preto, že je cukor najlacnejšou prísadou neznamená, že ho tam musí byť najviac. 6g kávy je na turka málo, hlavne keď dostanete v espresse 8g, a v džezve o tom istom objeme na cca 30ml vody len 6g. Poctivo pripravená džezva 3x „vzkvétaná“ to určite nebola. Z vopred predpripravenou namletou kávou, ehm teda zmeskou ani nemohla.
    Každopádne som sa slušne opýtal, či príjmu reklamáciu. Prijali. Ale nechali si za ňu aj zaplatiť. Z účtu reklamovanú kávu neodpočítali ... vraj, citujem: „... čo si myslíte, veď sme ju museli vyliať a niekto to musí zaplatiť. Vy ste si ju objednal, tak ju platíte. Ako by to vyzeralo, keby sme neúčtovali každú vrátenú položku.“ Po asi 20 minútovej diskusiu ale pani prevádzkovateľka asi pochopila, že právo je niekde inde, a peniaze vrátila. Teda s komentárom. Ja som si vzal, len polovicu, aby náhodou neboli za prípravu džezvy stratový. Nevezmem si predsa na svedomie krach kaviarne. Či oni vzali na vedomie nespokojného zákazníka, ťažko povedať.
    Bohužiaľ pani prevádzkovateľka nepochopila ani podstatu, o ktorú tam pri celej diskusii šlo. Tvrdohlavo bránila svoju pozíciu a nedokázala sa otvoriť novým myšlienkam a názorom.
    Zhrnutie: Som veľmi rád, že už aj k nám na Spiš dorazilo to kúzlo nádherných kaviarní, čo sa týka interiéru. Bohužiaľ kávová osveta ako taká, je ešte stále v plienkach. A kto iný má kávovú osvetu šíriť medzi ľudí a zákazníkov, ak nie práve pražiarne kávy a predovšetkým kaviarne. Ja ako zákazník, som narazil na tvrdý odpor. A za ten som si aj zaplatil.

    OdpovedaťOdstrániť