Stránky

1. 4. 2012

Kam mizne kofeín z bezkofeínovej kávy?

Stránka už dlhší čas funguje na adrese


Káva bez kofeínu sa pomaly ale isto stáva čoraz viac obľúbeným nápojom medzi ľuďmi na Slovensku. Ale je to vôbec káva? Nikde na internete som nenašiel súvislý článok, ktorý by vysvetľoval, z čoho a ako sa takáto káva pripravuje. Tak ja som si niečo naštudoval a idem sa o informácie podeliť s Vami.
Začnem tak zľahka. Káva bez kofeínu je pravá káva, ktorej bol odstránený kofeín. Slovo "odstránený" však podľa mojich informácií nie je presný. Podľa všetkého je len koncentrácia kofeínu znížená o 97%. Používa sa hlavne ako náhrada za klasickú kávu pre ľudí, ktorí trpia kardio-ochoreniami, ľudí s hypertenziou ale aj tehotné ženy. Dnes už nie je problém zohnať takúto kávu klasicky mletú, alebo rozpustnú vo vode. Ako som už spomínal v úvode, takáto káva nie je úplne bez kofeínu, ale jedna šálka, ktorá ma 250ml obsahuje približne 3-12 mg kofeínu. Pre porovnanie Vám prezradím, že šálka klasickej kávy má nad 105 mg kofeínu.
A teraz trošku k otázke, ako to vlastne robia? Kofeín sa z kávy odstraňuje luhovaním pri vysokých teplotách.
Popri tom sa výrobcovia snažia o to, aby káva neutrpela ujmy na chuti a aróme.
Existujú dva spôsoby, ako odstrániť kofeín z kávy. Prvý sa volá "európsky proces". Jedná sa o proces odstraňovania kofeínu z kávy pomocou chemického procesu. V podstate ide o to, že ešte nepražená káva sa namáča vo vode a po otvorení zeleného zrna sa premýva v metylenchloride. Táto chemická látka absorbuje kofeín. Po tomto procese sa káva opäť premyje vo vode a znovu vysuší. Po tomto procese zostane káva aromatická a s dobrou chuťou. Samozrejme sa tam nachádzajú aj drobné náznaky chemickej príchuti v chuťovom dozvuku. Tento spôsob sa používa najčastejšie aj v priemysle.
Druhý proces sa nazýva aj "švajčiarsky vodný proces". Tento proces funguje na čisto prírodnej báze bez akýchkoľvek chemikálií. Bohužiaľ výsledná káva je menej aromatická a nemá ani z časti tak výraznú chuť ako skutočná káva. Preto sa tento spôsob nepoužíva. V tomto procese je káva kompletne vyluhovaná v horúcej vode a v pare. Následne je "výluh" filtrovaný filtrom s aktívnym uhlíkom. Po odstránení kofeínu z výluhu sa v ňom opäť namáčajú kávové bôby a jeho nasatím získavajú späť svoju arómu a chuť. Po usušení sa kávové zrnká jednoducho upražia. Obrovská nevýhoda pri tomto procese je, že sa neodstráni len kofeín, ale aj rôzne éterické oleje a aróma. Takáto káva je potom bez vône a chuti. Pre tento proces sa častejšie používa druh kávy zvaný Arabica, lebo Arabica utrpí pri tomto procese na kvalite menej ako Robusta.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára