Stránky

19. 3. 2012

Ako si doma pripraviť kávu?

Stránka už dlhší čas funguje na adrese


Latte macchiato

  • recept na 1 nápoj (0,3 l)
  • 0,5 l polotučného mlieka
  • 7 g kávy (jedna porcia)
  • voda
  • škorica
  • vysoký  pohár 
  1. V domácich podmienkach našľaháme mlieko tak, že ho prudko ohrievame v menšom hrnci a ručným šľahačom premixovávame, tým nám vznikne dostatok peny.
 2. Penu z mlieka prelejeme do vysokého hrubostenného pohára a to až povrch.
 3. Penu necháme sadnúť a medzi tým si pripravíme espresso v kávovare, prinajhoršiom môžeme použiť prekvapkávanú kávu.
  4. Dlhú kávovú lyžicu vložíme do pohára s našľahaným mliekom a po nej opatrne nalievame horúce espresso.
  5. Vzniknú nám tri vrstvy, v spodnej časti pohára sa nám drží horúce mlieko, potom espresso a na povrchu nápoja sa usadí pena z mlieka, pokiaľ jej nie je dostatok, pridáme novú penu z hrnca.
  5. Vršok latte machiatto posypeme škoricou a ihneď podávame.

Odporúčanie:
  Vzhľadom k tomu, že v reštauráciach majú kávovary na prípravu peny z mlieka parou, radšej si ho dajte tam a netrápte sa prípravou doma. Nie len, že pena v reštauráciách je hustejšia, ale aj espresso vďaka tlaku v kvalitných profi kávovaroch chutnejšie!



Caffé latte
  • ingrediencie
  • 100 ml. mlieko
  • 15 g   jemne mletej kávy presso
  • 60 ml   voda
  • 1/4 balíčku vanilkového cukru
  •  mletá škorica
Postup prípravy receptu

Z vody a kávy pripravíme silné espresso. Mlieko si ohrejeme, osladíme vanilkovým cukrom, a keď je horúce, oddeľte polku do pohára. Po lyžičkách pridávame pripravené espresso tak, aby sa s mliekom nezmiešali. Druhú časť mlieka našľaháme šľahačom do jemnej peny, ktorú doplníme pohár až po okraj. Caffé latte zdobíme mletou škoricou a podávame s dlhou lyžičkou a slamkou.



Cappuccino

Je to jeden z najobľúbenejších nápojov. Cappuccino je espresso s mliekom a mliečnou penou. Ideálne cappuccino má teplotu 70 ° C a pena na povrchu musí mať 1 - 2 cm. Jej konzistencia musí byť jemná a hladká, bez veľkých bubliniek. Kávu pripravujeme do cappuccinovej šálky, ktorá má rovnaké parametre ako šálka na espresso, má len väčší obsah. Potom ušľaháme penu v kovovej kanvičke. Vždy používame plnotučné mlieko, ktoré je dobre vychladené. Tuky a bielkoviny sú potrebné, aby bola našľahaná pena jemná a stabilná. Potom nalejeme dôkladne našľahané mlieko do espressa. Pokročilejšie Barman vie pri liatí mlieka a peny do cappuccina namaľovať rôzne obrázky. Táto technika sa nazýva latté art. Dajú sa maľovať srdiečka, rozety, jabĺčka, rôzne zvieratká ...

U cappuccina sa často stáva to, že sa servíruje so škoricou na povrchu. Správne by sa škorica vôbec nemala na kávu pridávať. Má tak výraznú a špecifickú chuť, že úplne prebije príjemnú chuť kávy.




Caffé Frappé 

 Suroviny:  

  • 1/2 l vychladeného mlieka
  •   4 lyžičky Nescafe strong (6 lyžičiek Nescafe)
  •   6 lyžičiek cukru (môže byť aj menej, podľa chuti)
  •   6 kociek ľadu
  •   šľahačka, zmrzlina - všetko podľa chuti
  •   škorica
Postup

  Všetky suroviny v prvom odseku vložíme do mixéra a mixujeme cca 2 min. Potom lejeme do pripravených pohárov, môžeme dodať zmrzlinu, šľahačku, ozdobiť škoricou, proste to, čo hrdlo ráči.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára