Stránky

10. 3. 2012

Báť či nebáť sa kávy. Prvá časť

Máte zmiešané pocity z pitia kávy? Myslíte si že škodí? Počuli ste od priateľov rôzne teórie o káve? Tak práve pre Vás som dnes pripravil prvú časť "seriálu" o účinkoch kávy.

Mýtus 1 – Káva škodí zdraviu

Jedným z najstarších a tiež najrozšírenejších mýtov o káve je negatívny vplyv konzumácie kávy na ľudský organizmus. To ale doterajšie vedecké štúdie nepreukázali. Naopak. Primeraná konzumácia niekoľkých šálok kávy denne predstavuje prevenciu celého radu ochorení. A to najmä vzhľadom na to, že káva obsahuje mnoho látok prospešných pre telo. Veľkú skupinu tvoria tzv. antioxidanty.

Mýtus 2 –Káva zvyšuje krvný tlak


Jedným z najobávanejších mýtov o káve sú tézy o tom, že konzumácia kávy zvyšuje krvný tlak a prispieva tak k riziku srdcových chorôb. Pravdou však je, že bežné dávky kávy rizikové nie sú. Kávu si preto môžu dovoliť i ľudia s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Tí, ktorí sa rizika napriek tomu obávajú, môžu samozrejme konzumovať kávu bez kofeínu. Skôr než riziko predstavuje konzumácia kávy prevenciu nebezpečných a rozšírených ochorení. Medzi tie patrí napríklad cukrovka II. typu.

1 komentár:

  1. Fakticky káva čiastočne a dočasne zvyšuje krvný tlak a pôsobí tak na organizmus povzbudivým účinkom, ale je pravda, že v menších množstvách môže pomôcť predchádzať vzniku ochorení srdca. Vo väčších množstvách už ale organizmu škodí. Navyše káva je návyková látka. Nie tak silná ako alkohol alebo drogy, ale je. Najčastejší abstinenčný príznak z nepitia kávy je únava a mierne až stredne silné bolesti hlavy.

    OdpovedaťOdstrániť