Stránky

10. 3. 2012

Presso naše každodenné...

Stránka už dlhší čas funguje na adrese


Každý si z času na čas rád urobí alebo objedná nápoj zvaný presso. Ale viete aj ako má správne vyzerať a chutiť? Tu Vám prinášame pár faktov o presse a zároveň otvárame rubriku Fakty a mýty o káve.

Presso: Káva sa namelie v mlynčku na kávu a do páky ( tá vec čo sa pripevňuje na spodok kávovaru) sa vloží spravidla 7 gramov namletej kávy. Následne sa páka pripevní ku kávovaru a voda je cez kávu tlačená pod tlakom 9 barov. Kávovar vodu tlačí – „prešuje“ ju cez hlavicu páky a od toho je odvodený aj názov Presso.
Pravé talianske presso sa pretláča 25 sekúnd a obsahuje 25 ml vody. Následne by malo vytekať do predhriatej šálky z hrubého porcelánu so zaguľateným dnom. Na hladine by sa pri tomto procese mala vytvoriť pena vo farbe lieskového orieška hrubá 2 milimetre.Tmavšia farba peny znamená príliš vysoký tlak, často je to zapríčinené veľkým manuálnym stlačením kávy vo filtri. Výsledok je menej chutná a prepálená káva, ktorá je tmavšia ako správne pripravená. Na Slovensku sa pripravuje presso takisto zo 7 gramov kávy, ale pripravuej sa do cca 120 ml vody. Preto často počujem od odborníkov na kávu vetu, že zas tá slovenská polievka. Presso sa ale využíva aj ako základ pre iné kávové nápoje ako napríklad kapučíno, caffe latte, latte macchiato a moccacino.
Podľa množstva vody poznáme aj ďalšie nápoje typu espresso, ktoré sú Vám už možno známe. Ak neviete, čo znamenajú tie názvy v nápojových lístkoch, tak my Vám prinášame prehľad, v čom sa jednotlivé nápoje odlišujú.
·    cafe espresso - káva 7g., voda 20 -30 ml
·    cafe  ristretto - káva 7g., voda max. 20  ml
·    cafe  lungo - káva 14 g., voda max. 80 ml
·    cafe doppio - káva 7 g., voda max. 50 ml
·    cafe Americano - káva 7 g., voda 40 - 80 ml + extra teplá voda 20 - 60 ml. ( s touto som sa ešte ani ja nestretol)

Pár čísiel z prípravy pressa:
  • Množstvo kávy = 7 g ± 0,5 g
  • Teplota vody = 88°C ± 2°C
  • Teplota nápoja v šálke = 67°C ± 3°C
  • Tlak počas prípravy = 9 bar ± 1 bar
  • Čas extrakcie = 25 sekúnd ± 2.5 sekúnd
  • Viskozita pri 45°C > 1.5 mPa s
  • Obsah tuku = > 2 mg/ml
  • Obsah kofeínu = 100 mg/cup
  • Množstvo kávy v šálke vrátane cremy = 25 ml ± 2.5
Čo na chuť a vôňu hovoria odborníci?       Vôňa je intenzívna s kvetinovými, ovocnými a čokoládovými tónmi. Častokrát je prítomná aj vôňa pečeného chleba. To všetko môžeme precítiť po vtiahnuti dúška dlhotrvajúcej arómy. Chuť espressa je okrúhla, mohutná a zamatovo jemná. Kyslosť a horkosť sú dobre vyvážené bez ostrej zvierajúcej chute. Môžete pri najbližšiej príležitosti skúšať aj svoje zmysly.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára