Stránky

10. 3. 2012

(Ne)viete o káve všetko?

Dlho som rozmýšľal nad príspevkom, ktorý by zaujal ľudí. Dnes som nemal čas navštíviť žiadnu kaviareň a preto musím improvizovať. Potom ma napadlo že celý náš projekt " Kam na kávu" sa točí okolo kávy. Tak prečo sem nedať základné informácie o káve.


Káva je zvyčajne horúci nápoj zo semien kávovníka. Označuje tiež prášok, ktorý sa k výrobe nápoja používa. Ten sa získava mletím pražených semien (označované aj ako kávové bôby) kávovníka.
Káva je charakteristická svojou silnou vôňou a čiernou farbou. Okrem iného obsahuje kofeín, ktorý okrem iných biologických účinkov povzbudzuje činnosť srdca a to je aj hlavný dôvod, prečo sa káva pije.
Káva pochádza z Etiópie, kde sa nazývala kaffa. Tam ju najprv len žuli a potom ju začali aj piť.
Káva sa odborne pripravuje ako zmes semien rôznych druhov kávovníka. Používajú sa dve základné skupiny:
  • káva arabica zo semien kávovníka arabského (Coffea arabica)
  • káva robusta zo semien kávovníka robusta (Coffea canephora/Coffea robusta)

O chuť a vôňu v mletej kávovej zmesi sa starajú rôzne druhy arabicy, o farbu druhy robusty. Čím je káva tmavšia a horkejšia, tým viac robusty obsahuje. Iba najdrahšie značky neobsahujú robustu. Kvalitatívne najvyššia úroveň kávy sa označuje ako premium gourmet / specialty coffee - prémiová odrodová káva.

Zloženie:
  • Čerstvé kávové zrná sú zelené, bez vône a chuti. 
  • Zelená káva obsahuje:
  • do 2,5 % kofeinu
  • 10 % kyselín (kávové a chinové), z toho 4-5 % chlorogenových kyselín
  • 30-40 % sacharidov (väčšinou polysacharidov), z toho 27 % celulózy
  • 13 % bielkovín, 10 až 15 % tukov a voskov
  • 10 - 13 % vody. Neobsahuje žiadny škrob. 
  • Surové zrná ďalej obsahujú okolo 4 % minerálov (draslík, horčík, vápník, fosfor, železo), ktorých množstvo sa mení podľa pôvodu kávy, metód pestovania a používaných hnojív.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára